Türkiye’nin ilk futbol takımlarından olan Beykozspor, 1908’de kurulmuş ve 1913 yılında kurulan Anadoluhisarı Spor Kulübü ile Beykoz’un temsilcisi olmuştu. Kelle İbrahim gibi Türkiye’nin en önemli futbol değerlerinden birinin yuvası olan Beykozspor uzun dönem Türkiye futbol tarihine damga vurmuş ve rakiplerinin korkulu rüyası haline gelmişti.
1957 yılında düzenlenen Atatürk Kupası da Beykozspor’un fırtına estirdiği turnuvalardan biriydi. Bu turnuvayı kazanan Beykozspor, Atatürk Kupası’nı müzesine götürmüştü. 200 kilogram ağırlığında ve 1 metre 71 santimetre uzunluğunda olan Atatürk Kupası sadece Beykozspor ve Adaletspor’un müzesinde bulunuyordu. Ancak diğer kupa kaybolunca bu emsalsiz kupa sadece Beykoz’da kaldı.
Beykoz Belediyesi, Türkiye’de başka bir yerde bulunmayan ve Cumhuriyet hatırası olan Atatürk Kupası’nı anıtlaştırma kararı aldı. Riva Merkez’e yapılması planlanan anıt için proje çalışmalarına başlandı. Riva’da yapılan yeni meydan düzenlemesi kapsamında ele alınacak olan anıtın kısa sürede bitirilmesi planlanıyor.
Atatürk Kupası Nasıl Kazanıldı?
Türk Futbol Tarihi’nde yalnızca 5 kez yapılan Atatürk Kupası, ilk olarak 1955 yılında Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) yöneticilerinin öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi bahçesine büyük bir Atatürk heykeli yaptırmak amacıyla düzenlendi.
O dönem büyük kulüplere korku salan Beykozspor, 1957 yılındaki ikincisi düzenlenen Atatürk Kupası’nın son karşılaşması için İnönü Stadı (Mithatpaşa Stadyumu)’nda Vefa Kulübü’yle maça çıktı. Beykozspor’un kupayı kazanması için bir puan alması yetiyordu. Maça biraz kötü başlayan Beykozspor henüz başlarda mağlup duruma düştü. Sarı-siyahlı taraftarın coşkulu tezahüratlarıyla beklenen goller art arda geldi ve maç 3-3 berabere sona erdi. Bu sonucun ardından Beykozspor tarihi kupayı kucakladı.
Hakem bitiş düdüğünü çaldığında seyirci sahaya indi ve kupayı kaldırdı. Alkışlar, sloganlar arasında Dolmabahçe’den Beşiktaş İskelesi’ne kadar taşınan kupa, buradan Şehir Hatları vapuruna konularak Beykoz kulübüne taşındı.